Endelig har kyllingene flytta ut! De har fått et fint rom i låven, der skal de bli, sånn at de har utgang til eplehagen, og ikke går rundt og driver hærverk i min hage.

De har bodd i drivhuset siden i februar, og nå er tida overmoden for å få planta det jeg vil ha i drivhuset. Å ha høns om vinteren i drivhus er utrolig bra! Vi dyrker jo alt i jorda, og ikke i potter eller vekstmedium, og driver ikke med kjemi. Da gjør kyllinger og høner dobbel jobb i tunnelen vår. De spiser alt av ugrass som våger seg til å stikke nesa over jorda, og så tilfører de mye god næring til plantene som skal vokse der om sommeren.

Møkk ,strø og fjær, det blir krutt for grønnsakene! Jeg lar med vilje alt av gamle stenger og blader fra i fjor ligge som mat for mikroorganismene…Det derre med å desinfisere og vaske ned drivhus, nei det gidder jeg ikke. Etter tips fra Morten Bragdø for flere år siden, var det bare å la tomatplanter gå til direktekompostering på bakken. Det har gått kjempefint.

I tunnelen har jeg planta masse cherry- og plommetomater. De blir jo veldig høye i løpet av sesongen, et par-tre meter tenker jeg. De har veldig godt av hønsegjødsla, den inneholder alt tomater trenger for en sommer.

For å lykkes med tomater anbefaler jeg alltid de små sortene. De små tomatene modner mye fortere, og vanlige folk kan rekke å få solmodne tomater før frosten kommer. Jeg satser nå på å ha tomater fra 1.juli. Jeg har noen litt større også, som jeg fikk av naboen. Han lovte at de var av typen som ble fort modne. Jeg håper han har rett.

Tomater må jo bindes opp, derfor har jeg planta de ytterst mot begge veggene i drivhuset. De skal slynge seg langs veggen og over taket. Utover sommeren vil de jo skygge en del for de andre vekstene jeg planter, men det får stå sin prøve. Deretter har jeg planta chili langs tomatrekka på den ene veggen, og Paprika langs den andre tomatrekka på den andre veggen. Disse blir jo ikke så høye, bare en40-60 cm, eller så.

Så lenge plantene er små har de jo god plass imellom, og den plassen utnytter jeg nå på våren til å dyrke salat, bladpersille og vårløk som gir rask avling. Kanskje er det mulig å få disse med på Bondens Marked allerede i begynnelsen av juni? Det hadde vært gøy.

Ellers har jeg valgt å plante inn halvparten av stangselleri-plantene, sånn at jeg får noen litt tidligere enn resten. De liker god varme når de plantes, så ute er det kanskje litt tidlig for dem. Jeg vil ikke risikere at de går i stokk. Det samme gjelder mangold og knollfenikkel, som jeg også planta en del av i drivhuset. Det er fint å legge opp til å høste samme grønnsak over lengre tid. De jeg planter ute litt seinere vil være klare til høsting på seinsommeren.

Jeg har mye å plante på framover i kjøkkenhagen, men det gjorde godt for arbeidsgleden å bli ferdig med drivhuset.

Hvis noen lurer, er tunellen av billigste sort fra Dancover, bare 4mm polykarbonatplater. Jeg vet ikke om jeg vil anbefale den, men det var nå den vi hadde råd til, og den står enda.

Her kommer et bilde av åssen tunellen så ut i vinter, når kyllingene bodde der.

For deg som ikke har drivhus med høner i på vinteren, så anbefaler jeg å kjøre på med kompost, evt lupin fra Randesund Planteskole/Godvår.

Gunn Elisabeth