Nå er det endelig blitt litt varmere i været. Det betyr at planter som er varmekrevende kan plantes ut. Jeg har gode barndomsminner fra varme somre i naboens hage. Der fikk vi lov til å spise ertepesjer….mmmm., kjempegodt!

Vi har dyrka det i flere år i vår egen hage, men jeg har slitt med å finne en god oppbinding. Så i år har vi satsa skikkelig. Vi har fått tak i lange staur på 2,4m, og armeringsmatter i str 1,2m x 2,4m. Geir er supersterk, og har slått ned staur til den store gullmedaljen!

Vi fester mattene på stauren og forsetter i ei linje så langt som vi trenger. Tidlig i vår, for kanskje to måneder siden, sådde jeg sukkererter langs ei rad jeg dyrka gresskar på i fjor. Jeg sådde de veldig dypt, stakk et hull med plantepinnen i jorda, det ble sikkert 10-12 cm dypt. Erter tåler frost, og kan såes i kald jord. De har mye opplagsnæring i frøet, og når du sår de så dypt, får ertene tid til å forgreine seg på veien opp mot lyset. Så endelig, for et par uker siden dukka de første spirene opp! Det var fremdeles frost om nettene, men de er tøffe og herdige når de blir planta direkte ute på denne måten.

På bildet kan du se hvor mange planter som kommer opp fra hvert frø. Det var gøy å se!

Jeg syns espalieret blir veldig fint, det lager en romfølelse i hagen.

Nå som det er varmt i været, planter jeg ut klatrebønner som jeg har forkultivert i drivhuset. Jeg elsker grønne bønner i belg, så det vil jeg ha mye av. Tørre bønner er også fint, selv om det krever litt mer planlegging når du skal bruke dem, med bløtlegging. Innimellom har jeg litt prydbønner, de er heldigvis også veldig gode å spise som umodne belger og tørka modne bønner. Blomsten er rød og bønnene blir rosa med svarte prikker. De prøvde vi ut i fjor for første gang.Kan anbefales! Sorten heter «Preisgewinner» og kommer fra Solhatt.no, https://solhatt.no/butikk/prydbonne-preisgewinner/.

Planen framover er å ha en del sånne espalierer, sånn at jeg kan dyrke bønner på noen ett år, og så bytte å dyrke erter der neste år. Jeg vet ikke hvor viktig det er å bytte, for jeg legger jo på ny kompost hvert år, men uansett så skader det ikke.

Jeg gleder meg til å se at de begynner å klatre:-).

På bildet ser du at vi har mye løvetann i hagen. Det er greit tenker jeg. Husk at en ustelt hage med mye ugrass og blomster, er bra for insekter og alt mikroliv. Ha ei fin helg!

Gunn Elisabeth