Alt som trengs for å lage en kylling, finnes i egget. Egget som blir til kylling er for meg et under, på samme måten som en larve blir til sommerfugl, eller frø til en liten plante. Det skjer i verden kontinuerlig, det er faktisk helt dagligdags. Det er det som kalles livet, fødsel, vekst, død og gjenfødelse, i en evig syklus.
Vi mennesker er jo flinke til å kultivere, ta noe levende ut av naturen og dyrke det i kontrollerte former. Det gjør vi også med høns og fjærkre, i så stor grad at mange høns ikke kan reprodusere seg selv på egenhånd lenger. Rugeinstinktet er avla bort, til fordel for større egglegging.
Hvis man ønsker seg noen høner, hva er vel bedre enn å ruge dem ut selv?
Hvordan går man så fram for å få disse små nøstene? Her kommer en liten veileder, for deg som ikke har gjort det før:

 • skaff en rugemaskin. Det er mulig å låne maskiner, men en rugemaskin betaler seg fort hvis du ruger noen kyllinger hvert år. Det er mange gode brukte å få tak i, eller du kan kjøpe en ny maskin.
 • Du skaffer befrukta egg, av den typen høner du ønsker. Ønsker du rasehøner, kan du få kjøpt rugeegg av dem. Eller kjenner du noen som har høner og hane som virker greie? Meld deg gjerne inn på ei høneside på Facebook, der blir det også formidla rugeegg.
 • les instruksjoner på maskinen nøye.
  Høner skal ruges på 99 Farenheit/37,8 grader. Skru på rugemaskinen en dag eller to før du skal legge inn eggene. Still inn på ønsket temperatur, og kontroll gjerne temperaturen med et annet termometer. Jeg bruker selv bare en billig digital gradestokk fra Biltema.
 • Kyllinger klekkes etter 21 dager, men noen, spesielt de små, kan klekkes etter 19 dager allerde. De kan også klekkes litt raskere hvis maskinen går ørlite grann for høyt i temperaturen.
 • luftfuktighet bør være på 35-45 % under rugingen. Personlig pleier jeg å ruge uten ekstra vann i maskinen. Eggene fordamper jo hele tiden litt fuktighet, så hvis du ikke har så mye luftig(bare litt sånn at kyllingene får oksygen), holdes dermed den fuktige lufta i maskinen. De siste dagene før klekking stenges lufting nesten helt.

 • når dagen er kommet, og den første kyllingen er klekket, er det fristende å åpne maskinen for å ta den ut. Det må du ikke!
  Kyllingene er tilpasset å ligge å vente til alle søsknene er ferdig klekket, derfor har den mat og vann for 48 timer i magen, selv om den aldri har spist noe.
  Så når det nærmer seg et par dager etter den første kyllingen kom, kan du ta ut kyllingene og ha de et varmt og lunt sted. Dypp nebbet til alle i ei skål med vann før du setter dem ned.
  Den første tida er alt de trenger kyllingfor, varme og vann. Du kan enten ha varmekabler eller varmelampe som varmekilde.

Vi har  nå fått rugemaskiner i nettbutikken, av god kvalitet, se her:https://slettenehage.no/produkt/covatutto-automatisk-rugemaskin/

og denne som er litt rimeligere https://slettenehage.no/produkt/covatutto-16l/

og også de andre tingene du trenger til kyllingene den første tida,

https://slettenehage.no/produkt/forsilo-1kg/,

https://slettenehage.no/produkt/vannskal-til-kyllinger-vaktler-05l/,

https://slettenehage.no/produkt/varmelampe-til-dyr/

 

Lykke til med ruginga!