Vi trenger egg! Nå og fram til jul er vår hovedsesong på marked, og det er nå framover vi bygger overskuddet som blir lønn. Jo oftere vi er på marked, jo mer egg selger vi. Jeg syns det er godt å være utsolgt for egg hver lørdag, og eventuelt torsdag når vi er på reko-utlevering, men når man merker vi taper penger fordi vi har for lite egg, er det litt kjedelig. Jeg har jo kjøpt mange høner, og ruget ut mange kyllinger, men de selger jeg også fort ut. De 75 hønene jeg har fra i fjor, legger ikke fullt så mye lenger. De 75 hvite som jeg kjøpte i vår, verper jo nå for fullt, men det er altså ikke nok.

Jeg hadde heldigvis vært forutseende i vår, og bestilt flere brune høner. De skulle være henteklare  september. Brune høner blir ikke masseprodusert som de hvite, så de må spesialbestilles. Jeg driver så smått at jeg egentlig ikke får bestilt høns fra hønseri i egentlig forstand. De bare passer på at de har litt å gå på, til de store bestillingene på 7500 høner, og så kan jeg bestille det som blir til overs. Da var jeg så heldig å få beskjed to dager før, om at jeg kunne få mellom 50-100 høner på Mysen, de måtte se hva eksakt antall ble når hønsehuset var tømt.

Det ble jammen meg full pott! 100 høner! Det betyr at noen kan selges også, så bare bestill, jeg har lagt ut 50 for salg. Da har jeg 250 høner med stort og smått nå.

De nye hønene skal være i drivhuset nå i vinter. Kyllingoppdrett i vår i drivhuset var en suksess. Det har grodd helt fantastisk der, og jeg kunne høste hele sommeren uten å ettergjødsle. Sånn ble det seende ut når det var nyplanta:

…og sånn ble det etter et par måneder:

Dette var virkelig inspirerende for meg. Jeg er jo fanatisk opptatt av å dyrke mat direkte i jord, og ikke i døde medium. Dette fordi jeg er litt religiøs når det kommer til jord. Jeg tenker at vi er kommet fra jorda, skal tilbake til jorda, at jorda skal være sunn, og det er den når det er balanse. Balanse blir det når det er mangfold. Da dekker hver plante sin nisje, både i høyden og hva de krever næringsmessig.

Så for å legge grunnlaget for at vår hjemmelagde tunell skal bli like fin som denne til neste år, må det inn høns. Ikke for mange, de skal jo tross alt gå der en hel vinter. Og de skal ha grei beiteplass på utsida, så det må stå i forhold til flokken. I følge økologisforskriften kan jeg ha 96 høner i plastunellen. Jeg tenker at det holder med 50, da har de de så bra som jeg syns de må.

Drivhuset må jo innredes som hønsehus, med verpekasser, vagler, mat og vann. Planen er at dette skal forebygge at det legger seg snø på drivhuset om vinteren. Jeg må ha ha et par varmepærer til hønsene der, i tillegg til varmen det de produserer selv. Da vil snøen smelte når den treffer drivhuset og renne av som vann. Jeg er litt spent på om jeg klarer å holde det varmt nok for  dem. I tilfelle gradestokken skulle krype ned mot -30 grader, som den gjør innimellom på Herefoss, har jeg et ekstra rom i låven de kan flytte inn på.

Kanskje du har et drivhus som står tomt og trenger litt liv om vinteren? Prøv, da vel?

https://slettenehage.no/produkt/10-stk-brune-verpehoner-nb-leveres-bare-i-agder/

 

Dette innlegget er skrevet av Gunn Elisabeth