Tenk en grønnsak som kan vokse i hele Norges land!
Og for en vekstkraft! Selv om vi bor sør i Norge, har det vært flere frostnetter på rad i det siste. Rabarbraen har lange, tjukke stilker som er klare til å høstes, men står helt uaffisert av frosten. Etter at vi ved en misforståelse heiv et trillebårlass med fersk hønsemøkk over rabarbraen vår for et par år siden, og jeg trodde vi hadde drept den, har den tatt helt av. Heretter har jeg lært at jeg ikke trenger å være redd for å overgjødsle den, det blir den bare glad for.
Etter en lang vinter med butikkgrønnsaker, er det fantastisk å ut i hagen og høste igjen. Tenk åssen det var før, når de bare levde på mel og melk og sild om vinteren? Jeg tenker det var kjærkomment med frisk og syrlig rabarbra om våren.
I fjor lagde vi rabarbra-syltetøy for første gang, det ga mersmak. Vi har nå til sammen 47 rabarbraplanter på gården, med stort og smått. Jeg fikk tak i flotte, røde rabarbra fra Skråstad Gård utforbi Kristiansand, og fra De Haes gartneri. De neste årene vil de kunne gi god avling, og vi vil forhåpentligvis kunne tilby også fersk rabarbra til kundene våre. Men i år er nok all rabarbraen øremerket sylting.
Her kommer oppskriften på rabarbrasyltetøy:
1 kg rabarbra
300-500 g sukker
Kutt rabarbraen i tynne skiver. Rabarbraen har lange fibre i seg, ved å kutte de tynt, så blir disse kuttet over og syltetøyet mer delikat.
Ha rabarbraen i ei gryte, med sukkeret på toppen. Varm opp mens du rører rundt og passer på at ikke det svir seg. Rabarbraen slipper vann når gryta varmes opp, og da blir det fort til et ganske tynt syltetøy. Jeg foretrekker å konsentrere smaken ved å koke inn syltetøyet, framfor å tilsette pektin. Kok gjerne et par timer, veldig forsiktig. Det har ikke lett for å brenne seg, men du bør naturligvis følge med og røre rundt med jevne mellomrom. Når passelig konsistens er oppnådd er syltetøyet klart.
Ha tilnærmet kokende syltetøy oppi reine glass. Fyll glasset helt fullt før du har på lokket, før glasset får en temperatur under 82 grader. Snu glasset mens det avkjøles, da blir bakterier og sopp under lokket også drept. Når glasset er avkjølt har massen minsket i volum og det er blitt vakuum i glasset. Nå skal glasset være holdbart i flere år hvis det oppbevares mørkt og kjølig, i for eksempel i en kjeller. Det er forutsatt at lokket holder tett, og at temperaturen ikke var under 82 grader før du satt på lokket og snudde glasset.
Syltetøyet kan brukes som vanlig syltetøy og på ost, men hva med å lage rabarbrapai med det? En smak av vår blir det, som du kan ta fram når du vil på året.
https://slettenehage.no/produkt/okologisk-rabarbrasyltetoy/
Bon appetit!
Gunn Elisabeth