Det er ei herlig tid. Nå begynner fruktene å høstes. Juni er den måneden med mest sollys, og demed sterkest vekst, både av nyttevekster, grass og ugrass. Det vokser helt villt i hagen. Nå som vi er litt ute i juli, kommer grønnsakene for fullt.I dag var jeg så heldig å få besøk av Siv Kristiansen fra DAY of WEEK. Hun er grunder og jobber med å utvikle en plattform der lokalmatprodusenter kan møte forbrukere. Ønsket om å handle økologiske og kortreiste grønnsaker er stigende, og ikke alle ønsker eller får til å handle gjennom Reko-ringen eller på Bondens Marked.

Siv har to flotte døtre som er noen racere på å lage smoothies. Vi tok en tur i hagen og samlet inn litt av hvert. Det måtte litt rigging til…Blenderen må finnes fram og det må prøvesmakes på de forskjellige grønnsakene. Det er ikke alle smaker som er like kjente. Vi har rødbeter, blader fra rosettkål, mangold/bladbete, sukkererter, knutekål, selleri, grønne tomater, dillfrø, eplemynte, fryste blåbær, ugress fra hagen(meldestokk, anbefales som grønnsak!), salat og gulerøtter som vi har tynnet(husk at grasset på gulerøttene også kan brukes). Jentene bare blander grønnsaker, har dem i blenderen og tilsetter litt eplemost for sødmens skyld.De kutter i vei og smaker seg fram. Plukk og mix! Det er viktig å kjøre blenderen til alt er en jevn mos uten klumper.Hvis du skal lage smoothie tar du i det du har av grønnsaker. Du kan tilsette banan, eplemost, melk, is, til og med rå egg går ann. Det er lov å være kreativ og det er veldig lite som blir feil. To kjempefine smoothier lagde jentene til oss. Tusen takk, dette var veldig inspirende.

Lotte og Emma er ikke bare racere på smoothies…de er også noen racere på sosiale medier. Så nå skal det deles på Tik Tok. Vi prøver å få lagd en bruker der også, det må visst bli Åsta her i huset som får den jobben.

Når vi starter med café til neste år, skal vi virkelig ta med oss dagens lærdom!

 

Skrevet av Gunn Elisabeth Slettene