Det kan se ut som det skjer lite på Slettene nå. En trist, nedbrent låve står som en påminnelse om dyrene som mistet livet i brannen. Inni hodene våre er det derimot ekstremt travelt, som på en highway i nærheten av New York, føles det som.

Forsikringssaken går på skinner. Vi har fått avslag fra Statens Vegvesen på å sette opp låven der den sto. Det betyr at vi må finne en ny tomt på gården til den nye låven som skal bygges opp. En søknad om riving har lagt til behandling hos Birkenes kommune halvannen uke allerede. Det skal bli godt å få pynta litt på åstedet.

Vi tegner og planlegger videre driftsbygning, har ute anbud, jobber med søknad til vekst hos Innovasjon Norge, og finner priser og nytt utstyr. Nå som vi er over den første depressive fasen etter brannen, ser vi at vi har spennende tider foran oss.

Vi har vært igjennom en kuldeperiode, med litt snø i etterkant. Dyrene har det bra i drivhusene, men det krever tett oppfølging. Gås og and tåler mye kulde, men de er veldig avhengige av vann, så de må ha tilsyn med påfyll av varmt vann flere ganger om dagen.

Sør-Norge er rammet av fugleinfluensa blant villfugl, så derfor kan man ikke ha tamfugl løse ute. Det føles som dyreplaging å ha de inne, når man er vant til dyr som vanligvis har det helt fritt. Men til våren/sommeren vil restriksjonene bli opphevet, og da er vinteren fort glømt.

I dag skal jeg selge ei gås som skal til Rogaland. Ho er av rasen Smålensgås, og skal brukes i avlen der. Det føles godt å lette litt på flokken når tida er moden for det. Nå er ingen av gjessene våre i slekt, så alt er klart til hekkesesongen. Prince Charming vil da ha to koner, det blir spennende. Ei av konene er Lillemor, som dere kanskje husker. Ho er blanding av dansk og færøyisk gås. Ho er ikke interessert i å henge med meg mer, nå som ho ha fått seg familie. Den andre kona er reinrasa smålensgås, så da får vi både blandings- og reinrasa gås.

Kyllingene vokser og trives. De har flytta inn i leikestua, så nå ligger alt til rette for at de skal kunne trives der helt fram til våren. De er ikke små og søte lenger, men mer å regne som noen litt rare tenåringer. De er likevel bare 4 uker, og vil bli verpeklare i mai. Ingen av disse er til salgs. De er barna til hønene som omkom i brannen, så disse skal føre ætta videre her på gården.

Rugemaskinene summer og går. Jeg har fått rugeegg av folk som vil bidra, og fått låne ekstra rugemaskin. Kyllingene vil komme på løpende bånd nå utover hele våren. Brune Lohman-høner er bestillingsvare, så det får jeg ikke før i august. Det er veldig dumt, for de var blitt populære i nettbutikken.

Helten Bill stortrives med hønene i den hjemmelagde plastunellen vår. De har varmelampe, og stortrives. Verpeprosenten er som regel alltid høy om vinteren. Kanskje nettopp fordi ingen sniker seg unna for å legge egg i buskene. De har det ikke varmt, men som regel over 0 grader. Vannet holder seg flytende, og så lenge alle hønene har hel og fin fjørdrakt, er det fint for dyra med kaldt hus. Jeg gleder meg til å plante tomater og chili der til våren, de kommer til å stortrives der i den gode gjødsla.

Vi har bestilt ny, stor dyrkingstunell fra https://groweasy.no/, der skal det også bli mange fine, grønnsaker i framtida. Den skal komme i mars/april, og vi samarbeider med Elin på Brekkestø Hage om bestilling og montering av drivhus. Elin og jeg er som unger i godtebutikken når vi bestilller frø og planter.

Så alt i alt, så ser vi framover og gleder oss til å ta fatt på framtida og til ny låve. Og kanskje dere får gjennsyn med Hagen Café?

Og forresten… i dag har vi lagd sylta rødløk, den ligger å venter på deg i nettbutikken. Bor du i nærheten blir det levert på døra;-)

https://slettenehage.no/produkt/sylta-rodlok/