Hvert år har jeg prosjekter som jeg øver meg på. I år skal jeg øve meg på gulrot, løk og sellerirot. Jeg har forsåvidt øvd meg på disse i flere år, men jeg har stadig mye å gå på. For første gang har jeg i år gått til innkjøp av hønsegjødsel. Da låven brant, brant også et års produksjon av hønsegjødsel. I tillegg har jeg fått hestekompost fra noen venner. Dette regner jeg ikke som gjødsel, det inneholder ikke så mye næring, men mye som er bra for jorda likevel.

Gulrøtter må dyrkes i steinfri jord. Vår jord er nesten som grus å regne, så derfor har jeg i år valgt å satse på gulrotdyrking i opphøyde kasser.  Oppbyggingen av kassene er lett inspirert av hygelbed-prinsippet; i bunnen har jeg lagt vedkubber som har lagt ute på bakken i et års tid. Tanken med å ha disse i bunnnen av bedet, er at de holde på fuktighet og tilføre gode sopphyfer til jorda i kassa. I tillegg sparer jeg litt jord å fylle i når jeg kan fylle de med tre isteden. Du kan også bruke gammel pottejord og annet hageavfall til å fylle bunnen av bedet.

Jeg fyller karmene med flere lag av jord, hestekompost, jord og hestekompost igjen. Jeg blander litt med ei greip. Dette jordlaget vil synke sammen litt for hvert år. Jeg vil fylle på med mer kompost for hvert år.

Jeg sår gulrotfrø. Jeg har  ei pakke frø i såbånd. Det er litt greit, da får jeg passelig avstand på frøene. Resten av kassene sår jeg for hånd, da blir nok frømengden litt ujevn og kanskje litt for tett noen steder.  Det er ganske tidlig å så nå, jeg forventer ingen spiring før om flere uker. Men nå ligger frøene klare i jorda, og de spirer når temperaturen i jorda er passelig.

Siden gulrøttene ikke tar så stor plass i bedet fra starten av, planter jeg små oppalsplanter av salat mellom gulrotradene. Disse har jeg sådd inne for en måneds tid siden, og siden drevet videre i drivhuset.

Salat tåler en del frost, så de er ganske greie  å plante tidlig ut. Når alt er planta og sådd strør jeg over litt pelletert hønsegjødsel, og vanner. Planen videre er at Jeg høster salaten i juni, og da er gulrøttene blitt så store at de trenger plassen i bedet selv.  Siden jeg har masse hestekompost i kassene, vil det komme mye ugress hvis ikke jeg dekker jorda. Etterhvert som grasset begynner å vokse, bruker jeg plenklipp eller evt halm til å dekke jorda mellom gulrøttene. Plenklipp tilfører jord mye næring.

Sånn ble bedet til slutt. Jeg håper det snart blir litt varmere, sånn at ting begynner å gro!  Helt til slutt legger jeg over en en fiberduk for beskyttelse.  Salaten trenger litt ekstra omsorg før den er etablert og herda. De har meldt flere netter med kuldegrader framover, og kanskje litt snø.

Det er godt å være ferdig med tungt arbeid. Og når jeg kom inn begynte det sannelig å snø!

Det er sånn våren er. Mye fram og litt tilbake. Lykke til med dine øvingsprosjekter da!

 

Skrevet av Gunn Elisabeth