Økologisk plommesyltetøy

Hvem har ikke en drøm om en hage full av bugnende fruktrær?
Men noen ganger kan det bli for mye av det gode. Husker du sist høst? Plommetrærne var så tunge at greinene sto i fare for å brekke. Det er naturligvis begrensa hvor mye plommer en kan spise på et par uker.
På gården vår har vi noen plommetrær, de kommer til litt forskjellig tid. Det er fint, da får man strekt sesongen litt utover. De aller fleste plommene kom på jubileum-treet vårt i september. Da var vi fullt opptatt med mosting av epler og markeder. Plommene ble lagt på frys, sånn som de fleste bærene her hos oss. Da kan vi bruke lavsesongen til å videreforedle disse.
Vinteren har gått til andre prosjekter, og det er strengt tatt ikke lavsesong lenger. Vi har åpna nettbutikk og Vippsebu, så nå var det på tide å få plommene på glass. Vi pakka sammen pakkenellikene en dag, jeg og Geir, og reiste til produksjonskjøkkenet vi er så heldige å få låne.
Å lage plommesyltetøy er en del arbeid. Det som vi bruker mest tid på er å fjerne alle stein. Jeg foretrekker å fjerne stein fra halvtinte plommer, men det må man finne ut av selv. Ellers er det enkelt. Plommer jo ikke så smaksrike i seg selv når du spiser de fra treet. Men skallet inneholder en del syre som gjør smaken mer interessant når det er kokt. Dessuten lager vi kraft på steinene og har i syltetøyet til slutt. Denne kraften har smak av marsipan. Mange steinfrukter har en kjerne som likner på mandler, derav denne smaken.
Her er oppskrift og framgangsmåte sånn at du kan prøve dette selv. Ellers kan du kjøpe syltetøyet vårt i nettbutikken, https://slettenehage.no/produkt/okologisk-plommesyltetoy/ eller Vippsebua vår.

• 1kg plommer
• Ca 350 gr sukker
• 10-30 g pektin hvis du ønsker det.

Fjern plommesteinene. Disse samler du i ei gryte for seg og dekker med vann. Kok til du får ei aromatisk kraft.
Kok opp plommene. De slipper mye vann når de blir varme. De kan godt koke en god stund, en times tid. Da forsvinner noe av vannet. Når du er klar til å ha syltetøyet på glass, tar du i sukkeret(med eventuelt pektin) og silt kokekraft fra steinene. Kok opp igjen, rør godt og ha på reine syltetøyglass. Syltetøyet må være over 82 grader Celsius i det lokket legges på, derfor lar jeg gryta stå på kokepunktet. Fyll glasset helt fullt, ha på lokket og snu glasset umiddelbart. Sett til kjøling. Da er syltetøyet pasteurisert og kan holde seg i flere år hvis det lagres mørkt og kjølig.

Bon appétit!