Hønene skjer alltid.

Hver dag starter med at jeg åpner for dem og sjekker at alt er ok. De får mat og vann, og jeg plukker opp eventuelle gulvegg. Nå har de unge, hvite hønene begynt å verpe for fullt, men eggene blir som regel lagt på formiddagen, så de plukker jeg ikke før etter kl 12.

Grønnsakshagen har jo eksplodert i varmen. Poteten har fått stort ris, og de fleste av dem er gått i blomst nå. Det betyr at om litt kan dere kjøpt Arielle-poteter og gammeldags blåpotet i Reko-ringen og på Bondens Marked. Det kan se ut som at de store risene har lite poteter under, det stemmer forsåvidt med det jeg har hørt tidligere. Komposten de gror i har ulikt næringsinnhold, det ser jeg tydelig på potetriset som er stort og lite, alt etter som kvaliteten på komposten de vokser i. Vi får gi de litt tid, så satser vi på at de blir flere.

Knollfenikkelen i drivhuset er veldig fin, den satte stor pris på å bli planta i drivhuset, når vi hadde sånn en kald vår.

Jeg har allerede høstet en runde med den, og de skulle til Under på Lindesnes. De bruker den til juicing, til deres juicemeny. Under bestilte dessuten 5kg brennesler fra oss, og disse skulle også brukes i juicemenyen, sammen med vår Rubin Eplemost. Jeg er veldig glad for at de vil ha brennesle, for det har vi sannelig nok av her på bruket!

Ute i grønnsakshagen, har jeg blanda alle grønnsakene, sånn at de blir mindre sårbare for insektsangrep. Her ser du hvordan:

Det brunaktige sløret du ser , er bronsefennikel. De gikk rett i stokk og tålte ikke vårkulda. Jeg lar de stå, De har fine blomster, og jeg kan ta frø av dem til neste år. Nå vet jeg at det er lurt å plante de i drivhuset, eller seinere på våren.

Grønnsakene er planta forskjellig på hver rekke.

Ellers ser du mangold, purre, knollseleri og stangselleri. Purren er planta i bunter. Men det er et problem at knoll – og stangselleri ser helt like ut, og nå husker jeg ikke hvilke som er hva…

Stang- eller knollselleri?

Jeg tror kanskje dette er stangselleri, for jeg ser på enden av stilken at det er en tydelig overgang til bladet. Det tror jeg ikke det er på knollsellerien.

Under ser du rosenkål: Den er sein, og skal ikke høstes før seint på høsten, eller tidlig vinter. Den står veldig næringsrikt, så jeg har håp om at det skal bli noe.

Kålplanter er ellers min store skrekk. Kålplanter blir som regel angrepet av larver. Det har vært et lite angrep allerede, men heldigvis driver jeg bare med seine kålsorter, og larvene forsvinner etterhvert. De er alltid verst på denne tida. Jeg er ikke glad i å styre med duker over grønnsakene, og med å dyrke de rette sortene kan man slippe unna det (forutsatt at en akspterer litt larver…)

Når jeg sådde gresskar i vår, spiste musene opp nesten alle frøene den første natta etter at de var sådd. De overså 3 frø, derfor har jeg bare 3 gresskarplanter  i år. Det blir definitivt ikke nok til å selge, men kanskje nok til at jeg får lagd noen glass av sylta gresskar til dere.

De første gresskarene er i gang, det er alltid gøy!

Og grønnkålåkeren er et skue! Den er en blanding av rød, grønn og svart grønnkål.

Jeg har planta litt kornblomster og «Jomfruen i det grønne» innimellom, bare for å gjøre det vakkert.

Ertepesjene er også blitt fine nå, og vi har prøvesmakt de første belgene.

Det er bare så vidt man henger med, men jeg vil legge ut hver grønnsak for bestiling i Reko-ringen i Arendal og Kristiansand, etterhvert som de blir modne og klare. Hagen vår er jo ikke stor, vi går tom for noe, men noe nytt blir modent. Sommeren er nettopp begynt.

 

Gunn Elisabeth