Sola har stått opp, men skyggen ligger litt ut over formiddagen hos oss som har kveldsol. Det er godt å gå igjennom hagen vår å se at livet er så frodig og variert. Vi har en anderledes eplehage. Vi ønsker å jobbe og tjene vår lønn av jorda, men ønsker å gjøre det på naturens premisser.

Det er massevis av markblomster, det er blitt flere etter hvert, fordi vi ikke klipper grasset før etter St.Hans. Da får flere arter tid til å frø seg. Fugler og andre bakkelevende dyr får ro og fred til å få unger. Meiser er veldig viktige for å forhindre mark i eplene.

Vi har satt opp fuglekasser for at de skal hekke i hagen. Sommerfugler finnes det massiv av.

Vet du hva denne heter? Jeg dropper å finne ut navnet, så hvis du vet, så del det gjerne!

Og denne ligner, men er jo forskjellig…

… og skogstorkenebb trives også…

Eplehagen vår har stor avstand mellom trærne, de er planta med 3 x 5 meters mellomrom. Da kan trærne bli større og bære mer pr. tre enn i tettere sammenplantninger. De er poda på sterktvoksende grunnstammer. Det gjør at de kan vokse i så mye eng uten å ta skade av det. Hvis du kjøper trær i hagesenter, får du som regel svaktvoksende grunnstammer, og da må du luke inntil stammene for at trærne skal få god vekst. En annen fordel med sterktvoksende grunnstamme, er at de tåler å blir beita på av vånd(jordrotter).

Jeg liker godt å formere planter med stiklinger, og solbær er fine til det. I partier av eplehagen har jeg planta ut hjemmelagde solbærbusker mellom epletrærne. Det er i den delen av eplehagen som det er langt mellom hønene, for de spiser solbær, allerede som kart.

Disse buskene som ble planta i 2017 er fulle av kart i år. Nå har vi mange solbærbusker på forskjellige steder på gården, så snart skal vi lage solbærsyltetøy igjen.

Hunden vår Trippel er med i hagen, for å leite etter hønsereir. Egg som legges ute kan vi ikke selge, og det er viktig å finne og fjerne eggene fort, sånn at hønene lærer seg å ikke legge egg ute.

Trippel er også en vokterhund for dyrene våre, og er med på å holde borte grevling og rev. Vi koser oss i hagen.

Denne tua med hundegrass var så fin, med engsyre ved sida. Jeg måtte bare ta et bilde!

Alle blomstene øker innsektsbestanden, og vi har hatt god bestøving i hagen vår i mange år. For noen uker siden fikk vi til og med bikuber i hagen vår. Det har vi prøvd å få til lenge, så gleden var stor når en birøkter kom med kuber hos oss.

Tveskjeggveronikaen blomstrer fint utforbi kubene, og biene myldrer!

Godt å se at blomstring og bestøving var god i år.

Vi har også ett parti i hagen med kratt, her trives hønene veldig godt, for her kan de skjule seg for hønsehauken.

Hvis du ønsker å anlegge en eplehage som vår, kan du se inn på http://efferus.no/ sine nettsider. Der kan du bli inspirert av skogshager, og du kan få tak i spesialbestilte trær på sterktvoksende grunnstammer. Når hagen vår ble etablert i 2007, brukte vi Økofrukt i Telemark som leverandører. De lærte meg også mye god, alternativ kunnskap.

Det fins mange måter å dyrke epler på, men i det etablerte landbruket er det ofte bare én måte. Den måten er ofte med på å ta bort levegrunnlaget for insekter og andre organismer, som vi som mennesker faktisk er helt avhengige av. Har du en liten flekk jord til låns, på denne vakre kloden, så er det mye du kan gjøre for naturen.

Avlingen fra denne driftsformen kan faktisk bli høyere enn i såkalt «intensivt jordbruk». Det er en sannhet som er underkommunisert. Det moderne landbruket er tilpasset traktor og arbeidseffektivisert, men avlingene kan bli større hvis vi dropper de store maskinene og planter sammen flere typer avlinger. Det vil jo bety mer arbeid til mennesker.

Gunn Elisabeth Slettene