Etter en hektisk høst og førjulstid med eplepressing og salg av eplemost var det godt å ha litt juleferie. Vi har jo som dere sikkert har fått med dere også hatt en brann på gården. Så da det ny året var påbegynt var det planlegging av gjenoppbygging som stod på agendaen. Og slett ikke eplepressing. Så vi ble litt forbauset da Ole Magne fra Skråstad Gård tok kontakt og lurte på om vi kunne presse et par tonn med epler. «Nå, i januar?» vi ble jo litt spørrende. Vi har sesong for pressing i september og oktober.

Joda, kunne Ole Magne fortelle, men han hadde fått en henvendelse fra en bonde i Søgne som hadde epler liggende på kjøl nå. Med tanke på den begrensede kapasiteten han selv har på presseutstyret ville det være nærmest helt umulig å presse to tonn. Vi har allerede et fint samarbeid med Ole Magne og Bodil på Skråstad Gård så derfor ville han høre med oss om vi kunne ta denne jobben. To tonn er et ganske stort presseoppdrag for oss også. Og nå som mosteriet blir brukt som frostsikkert lager for eplemosten, var vårt umiddelbare svar at det ikke lot seg gjøre. Men så kom vi jo til at vi har det utstyret vi startet med i 2016. En hydropresse med en noenlunde grei kapasitet. Så hvis vi kunne stå på Skråstad og presse så skulle vi være med å få jobben gjort. Vi gjorde avtale om pressing og planla jobben med arbeidskraft fra Slettene Hage og Skråstad Gård. Tonn tonn epler er mer enn vi kunne klare på en dag. Og det trengs mye emballasje til all denne mosten. mer enn både Skråstad og Slettene Hage har på denne tiden av året. Ole Magne bestilte en pall med flasker slik at vi hadde nok emballasje. Vi har nå hatt to lørdager med pressing og fått tatt unna ca. halvparten. Før januar er omme så skal jobben være gjort. Det er en del jobb når vi skal bruke hydropressa. Ikke minst er det tidkrevende å få pasteurisert eplemosten når vi ikke har tilgang på den kraftige pasteuren vi bruker til vanlig her på Slettene. Men Bodil er tålmodig og blir sittende ei stund etter at pressinga er ferdig for å få alt tappet på flasker.

Vi har filmet litt på Skråstad når vi presset. Her kan dere se filmen.

Som dere ser så må eplene kvernes før de legges i pressa. Når pressa er fylt opp settes det det på vanntrykk. Vanlig trykk fra hageslangen er mer en nok til å presse saften ut. Ferdig presset most siles før den går til pasteurisering og tapping.

Hydropressen som dere ser brukt her leier vi ut til dere som ønsker å presse epler sjøl. Alt utstyr som kvern, presse og pasteur følger med. Flasker og 3-liters bagger får dere også kjøpt hos oss. Dette er en hyggelig aktivitet for en familie, et par gode naboer, eller et helt nabolag for den saks skyld. Ta kontakt på telefon 93 04 64 97 for å bestille leietidspunkt for denne.

Og hvis du nå skulle få lyst på eplemost så kan du gå i nettbutikken og bestille

https://slettenehage.no/produkt/3l-eplemost-hagemix/

Vi leverer på døra i nærområdet.

Geir Hegland