Har du epler i hagen?

Er du opptatt av hvordan vi reduserer matsvinn og tar vare på de ressursene vi har? Da må du lese videre.

Du har kanskje et epletre i hagen? Kanskje du plantet det selv eller kanskje det er et gammelt tre som har stått der i generasjoner. Kanskje du ikke spiser så mye av eplene, fordi de ikke ser så fristende ut, i forhold til de du kan kjøpe på butikken?

Min påstand er at disse eplene, om de er små og sure, prikkete og rare, faktisk er bedre på smak enn eplene på butikken. På veien mot det perfekte utseende på frukt og grønt, går masse god smak tapt. Av og til spør vi oss selv; hvorfor blir eplemosten vi lager så god? Vi har smakt mye rundt, fra alle våre kollegaer. Det er ikke komplisert å lage god eplemost. Kanskje forskjellen på smak kommer fra eplene vi lager most av?

De aller fleste eplene som kommer inn til mosteriene i Norges land, er fra kommersielle produsenter. Eplene blir pleid etter alle kunstens regler, de skal ha lys og luft, kunstgjødsel og sprøytemidler. I tillegg skal det ikke være svinn i form av nedfallsepler, derfor blir alle eplene høstet tidlig, før de begynner å drysse. Så blir de lagt på et lager der de ettermodner for videre og pakkes og sendes ut på markedet.

Eplene fra din hage blir ikke behandlet sånn. Det kjenner du på smaken, og kanskje aller best når du lager most av eplene. Da ser vi ikke hvordan eplene ser ut, vi kjenner bare den ekte smaken av norske epler, sånn som det var før. Smaken av norsk høst og epleslang!

Et gammeldags stort epletre kan bære mange hundre kilo epler. Å høste treet er for mange den største utfordringen. Metoden vi bruker for å høste er enkel: vi legger en stor ,billig presenning på bakken under treet. Bruk gjerne to presenninger hvis treet er veldig stort. Så kan du begynne å riste. Hvis det er vanskelig å nå de ytterste greinene, kan du bruke en kost eller en lang krok for å riste ytterst. De aller fleste eplene drysser ned på presenningen. Da kan man bare samle de sammen og sende de til mosting på Herefoss. De må ikke ligge lenge etter de er høstet på denne måten.

Hos oss mostes eplene fortløpende om høsten. Vi har ikke kjølig lager for eplene, og vi kjører i gang produksjonen så fort de første eplene er modne om seinsommeren. Når noen kommer med en leveranse epler, blir de mostet i løpet av få dager. Dette gjør at vi i større grad en andre større produsenter, kan bruke nedfallsepler i produksjonen vår. Tross alt så der det jo det som er poenget med eplemost – å kunne lage godt drikke av 2. sorteringsepler som ikke kan lagres.

Det er vi glade for, for det kjenner du på smaken.

Vi har flere modeller for hva det koster for eplemost av leverte epler til oss, og kan i noen tilfeller plukke de for deg.

Du kan til og med få gratis eplemost hvis du har mye epler! Da betaler du oss for produksjonen med dine epler. Hvis du velger denne løsningen får du 20 x 0,7L flasker gratis for 100kg innleverte epler. Denne løsningen tror jeg vi er alene om. Geir er den som organiserer eplemostproduksjonen, så hvis du har spørsmål om dette temaet, er det best å ringe Geir direkte, på nr 93046497. Alle leveranser må avtales på forhånd.

Håper vi sees til høsten!