Linsesuppe

 

Hei igjen!

Jeg håper alle har det bra der ute. Det vanskelige og usikre tider, og vi ser hverandre ikke så mye som vi ønsker. Jeg er utrolig takknemlig for å jobbe som bonde, og kunne gå ut på marka og jobbe uten at corona begrenser meg.

Det er tid for å lage god mat som alle kan være med på å tilberede. Linsesuppa vår har vært populær i mange år. Når vi dreiv Hagen Cafe blei den innarbeida som en av våre bestselgere.

Linsesuppe er billig, godt og sunt. Det eneste dumme med linser er at de ikke kan dyrkes i Norge. Men alle de andre grønnsakene du har i suppa kan dyrkes her, heldigvis. Jeg tenkte jeg skulle dele oppskrift og framgangsmåte med dere. Jeg vil understreke at oppskriften er veldig tilpasningsdyktig, men jeg anbefaler løk og gulrot som fast inventar. Ellers så tar du det du har.

Linsesuppa vår er ei vegansk suppe. Erter, bønner eller linser i andre belgvekster gir ikke samme resultat når det kommer til smak. Det er bare grønne linser som gir kraft sånn at du ikke trenger buljong eller annen type kraft for å heve smaken. Ferdig kokte linser på boks gir heller ikke kraft.

  • 200 gr grønne linser (viktig at de er grønne, de gir en umami-aktig «kjøttkraft»)
  • 2 gulrøtter i terninger
  • 2 løk, hakka
  • 1-2 hele, knuste hvitløksfedd
  • Bruk ellers det du har av slappe og gamle grønnsaker og urter som du trenger å bruke før det må kastes.
  • 1-2ss tomatpuré
  • Olje
  • Salt og pepper

Bløtlegg linsene litt(0,5 t – 2t er fint, men ikke helt nødvendig. De må ikke bløttlegges, de må bare kokes lenger hvis du ikke har gjort det.) Skrell og kutt grønnsakene i passelige biter.

Fres grønnsakene blanke i oljen, ha i tomatpuré og fres bare litt til. Ha linsene, vann og de freste grønnsakene i ei gryte og kok møre, ca 0,5-1 t. Ta i mer vann ettersom suppa tykner, og smak til med salt, pepper, persille og andre urter hvis du har. Et godt urtesalt er også godt i suppa.

Serveres med godt brød. Bon appétit!

Linsene kan du få kjøpt i vår nettbutikk og i Vippsebua vår!

De selges i 500-grams poser og er økologisk godkjente, fra Norganic.