Chili er en plante jeg blir mer og mer glad i å dyrke. Paprika og chili egentlig samme art, med samme vitenskapelige navn, Capsicum annum. Opprinnelig fantes den i forskjellige sterke sorter, men etter hvert oppsto mutasjoner med søtere smak, som ble til de forskjellige sortene som vi nå kaller for paprika. Alle er varmekrevende og de tåler ikke frost. De trives best i drivhus eller lignende. Ta de inn før frosten kommer og sett de enten på et kaldt rom(samme som man gjør med fuchsia/pelargonia), eller i et varm rom med ekstra plantelys. Man får kjøpt lamper med pent lys beregna for planter både på Plantasjen og Clas Ohlson. Regn med litt lus i løpet av vinteren. Du kan ta å dusje de og klemme lusene i stykker. Nå våren kommer og du setter plantene ut, blir det ikke så mange av lusene.

Sesongen 2019 dyrket vi 3 sorter chili på Slettene. Den sterkeste heter «Lemon Drop/Hot Lemon», gul med sitronsmak, en mildere rød mini «Apache» og medium sterk, oransje «Cheyenne». Sesongen 2020 ønsker jeg å utvide med mindre sterke sorter i tillegg. I forhold til paprika, syns jeg det er mer givende å dyrke chili. Siden de er små, vokser og modner de raskere, og du får mange, mange modne chili pr plante. Paprika  sliter jeg derimot med, jeg får bare et par modne frukter på hver plante. Men jeg øver meg. Skal du så de selv bør de sås allerede på vinteren, de er sakte voksende.

For å ta vare på sommerens hotte gleder , lager jeg et Chili Jam inspirert av Nigella. Oppskriften er ganske omtrentlig, og på grunn av «Hot Lemon»-chilien, ble det  en tydelig sitronsmak på «jamet».

Du kan lage det selv, med den chilien du har tilgjengelig.  Chili og paprika kan også brukes umoden, da er den grønn.

  • 150 gr chili
  • 150 gr paprika
  • 1 kg sukker med pektin
  • 6 dl eplecidereddik

Du finkutter chili og paprika, med frø. Kok opp med sukker og eddik. Hell i reine glass, over 82 grader celsius. Ta på lokket, skru godt til og sett glasset opp ned for avkjølig. Det kan oppbevares i flere år, helst mørkt og kjølig.

 

Vel bekomme!